Hoe een lokaal zzp-netwerk je op weg helpt

Als zelfstandig mediator is Huisman gespecialiseerd in conflictbemiddeling: van conflictcoaching tot het bemiddelen van echtscheidingen. “In het begin dacht ik: ‘ik kan elk conflict aan, kom maar op!’ Dat blijkt dan toch niet helemaal zo te werken. Je moet je niche vinden en kijken waar je goed in bent. Daar ben ik pas achter gekomen door met andere startende ondernemers in gesprek te gaan.”

Netwerken

Als starter loop je tegen veel dingen aan. Zaken als administratie, financiën, een website bouwen, wat doe je met social media? “Je komt voor veel keuzes te staan en veel mensen met een mening, waardoor het soms lastig is je eigen weg te vinden. Door met mensen te praten die in dezelfde situatie zitten, zie je snel wat werkt en wat niet.”

En deze samenwerkingen moet je blijven opzoeken. Netwerken dus! “Je kan niet alles zelf. Je moet echt gericht op zoek naar met wie je kennis wilt maken. En daar begint het echte ondernemen ook, daar krijg je dat échte ondernemersgevoel van. Sommigen vinden dat in het begin best lastig. Daarom een tip: ga eens met een ondernemer mee die je kent en al enigszins in het wereldje zit.”

Samenwerken en investeren

En gelijk ook tip 2: “Begin bij laagdrempelige bijeenkomsten. Hier vind je gelijkgestemden. Ga niet te snel te groot.” Door lokale bijeenkomsten kwam Huisman ook de juiste mensen tegen om haar te helpen met het opzetten van openbare informatieavonden rondom scheiden. Een goede investering bleek later.

“Iemand die ik sprak vond dat leuk en die kende weer iemand, waarna we dit met zijn drieën zijn opgestart. Dit is heel lokaal, maatschappelijk en vooral een groot succes! Doordat we dit vrijwillig deden, kwamen er veel mensen op af. En daar halen wij uiteindelijk weer business uit.”

Open Coffee en ZZP Mokum

Langzaam krijgt je leven als zzp’er vorm en groeit je netwerk. “Daarbij ben ik op een bepaald moment mede-organisator geworden van Open Coffee Amstelveen. Eens per maand komen we bij elkaar voor twee uurtjes met elke keer een ander thema waar startende ondernemers wat aan hebben.” Hierdoor groeit het netwerk van Huisman snel, waardoor ze ook gevraagd is om ambassadeur van de regio Amsterdam voor ZZP Nederland te worden. En nu is het nieuwe doel: het opzetten van ZZP Mokum. “Hiermee willen we het netwerk worden voor zzp’ers in Amsterdam.”

Freelancer Of The Year

Haar favoriete evenement voor zelfstandigen zonder personeel? “Eigenlijk ben ik niet zo van de grote events. Ik zoek het liever kleiner en lokaler. Maar vorig jaar stond ik plotseling in de finale van de Freelancer Of The Year Awards (FOTY), tijdens de Dag van de zzp’er. Ik heb nog altijd geen idee wie me daarvoor heeft genomineerd, maar dat was dan wel weer erg leuk. Ik dacht vroeger altijd dat je groot moet beginnen, maar dat is niet zo. Je wordt pas groot als je klein durft te beginnen.”

Meer weten over de voordelen van een lokaal netwerk?

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste ZZP Nieuws in Amsterdam.