Voorbereiding van ondernemers op Brexit stabiliseert

Sinds er sprake is van een Brexit, komt er veel nieuws naar buiten, maar helaas wordt er weinig duidelijk. Ook nu nog is niet zeker of de Brexit-datum van 31 oktober 2020 gehaald wordt. En als die datum gehaald wordt, wat zijn dan de gevolgen?

Stabilisatie

Uit de KVK Brexit Barometer over het derde kwartaal van 2019 blijkt dat 33% van de ondernemers goed is voorbereid (was 32% in tweede kwartaal), 51% is enigszins voorbereid (was 54%) en 16% geeft aan niet voorbereid te zijn op Brexit (was 14%). Voor de resultaten van het Brexit-onderzoek worden alleen ondernemers vragen gesteld. die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk (VK). Uit de cijfers van de KVK Brexit Barometer, blijkt dat het aantal ondernemers dat zich nog voorbereid op de Brexit stabiliseert.

Niet voorbereid

Voor de 16% van de ondernemers die zich helemaal niet heeft voorbereid is het zaak om zich alsnog voor te bereiden. Dan kan door zich alsnog te laten informeren via www.Brexitloket.nl, het gezamenlijke loket van KVK, de RvO en de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Buitenlandse Zaken. Via het Brexitloket is ook het Brexit E-Magazine te downloaden, waarin concrete tips en adviezen, to do-lijstjes en nuttige links te vinden zijn.

Verwachtingen

Speculaties zijn er volop over de Brexit. Zo verwacht 395 van de ondervraagde ondernemers dat er uitstel komt voor de datum van 31 oktober. Maar bijvoorbeeld 14% denkt dat het Verenigd Koninkrijk in de EU zal blijven. 20% van de ondernemers verwacht dat het VK na 31 oktober zonder afspraken uit de Europese Unie gaat, het zogeheten no deal-scenario.

KVK open bij no deal op 31 oktober

Mocht het op 31 oktober komen tot een no deal dan staat KVK klaar voor de Nederlandse ondernemers. Op vrijdag 1 november is KVK van 0.700 tot 21.00 uur telefonisch bereikbaar via het Brexitloket om vragen van ondernemers te beantwoorden. Ook in het weekend is KVK zowel op zaterdag als zondag telefonisch bereikbaar via het Brexitloket van 08.30 tot 17.00 uur. Je bereikt het Brexit-loket op 088-042 52 00 of stuur een e-mail.

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste ZZP Nieuws in Amsterdam.