Wetswijzigingen voor zzp’ers per 1 juli 2021

Ieder jaar zijn er wettelijk twee momenten dat er wetswijzigingen mogen worden doorgevoerd, dat zijn 1 januari en 1 juli. Lang niet alle wetswijzigingen raken het ondernemerschap. Hieronder zie je een selectie van de wetswijzigingen die per 1 juli 2021 ingaan en die wel relevant (kunnen zijn) voor ondernemers.

Wijziging Telecommunicatiewet
Je mag consumenten en ondernemers zonder rechtspersoonlijkheid (zoals een eenmanszaak, de rechtsvorm die de meeste zzp’ers hebben) alleen nog telefonisch benaderen als zij daar expliciet toestemming voor hebben gegeven (opt-in). Lees meer.

Auteursrecht
Met de nieuwe Europese regels over het Auteursrecht krijg je als ondernemer een betere onderhandelingspositie. Ben jij bijvoorbeeld tekstschrijver en word je ingehuurd, dan heb jij automatisch het auteursrecht van jouw teksten, tenzij je de rechten overdraagt. Worden jou teksten gebruikt, dan moet de opdrachtgever jou verplicht op de hoogte houden waar jouw teksten worden geplaatst en jou hiervoor een vergoeding geven. Deze nieuwe regels gaan in per 7 juli. Lees hier meer

Nieuwe btw-regels voor internationale e-commerce
Heb je een webshop en doe je zaken via platforms of ben je een ondernemer die goederen of diensten levert aan klanten die geen btw-aangifte doen in andere landen van de Europese Unie? Houd er dan rekening mee dat de btw voor internationale e-commerce per 1 juli 2021 anders gaat. Er komt nog maar  1 drempelbedrag van € 10.000. Dit drempelbedrag geldt voor alle afstandsverkopen van goederen samen met de verkoop van digitale diensten aan klanten in de EU. De btw-vrijstelling voor import tot  € 22,- verdwijnt. Er verandert nog meer.

Wegwerpplastic wordt verboden
Er komt per 3 juli 2021 een verbod op de verkoop van zogeheten Single Use Plastics. Je mag bestaande voorraden nog wel verkopen. Voorbeelden van Single Use Plastics zijn: plastic rietjes/borden/bestek/ wattenstaafjes /roerstaafjes etc.

Regels voor bestuur en toezicht voor rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid gelijk
Voor nv’s en bv’s golden al dezelfde regels voor bestuur en toezicht. Maar heb je een vereniging, coöperatie of stichting, dan gelden de regels straks ook voor jou. Let op: eenmanszaken, en andere rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid, vallen hier niet onder. Wat zijn de regels voor bestuur en toezicht?

Vragen naar corona testbewijs mag
Werk je in de horeca, evenementenbranche, sportsector of cultuursector? Dan mag je klanten om een testbewijs vragen voor toegang tot jouw horecagelegenheid, evenement, sportwedstrijd, concertzaal, museum of theater. Dit is een tijdelijke wet, die feitelijke al is ingegaan per 5 juni 2021. Lees meer.

eHerkenning op niveau 1 vervalt
Met een eHerkenning-inlog kunnen zzp’ers en ondernemers op één veilige manier inloggen op overheidswebsites. Maar het laagste veiligheidsniveau, niveau 1, komt te vervallen. Lees meer over eHerkenning.

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste ZZP Nieuws in Amsterdam.